1. Suedezii isi iubesc cafeaua

Putini oameni beau mai multa cafea decat suedezii. In Suedia, consumul de cafea este stimulat de un obicei numit “fika”, in care prietenii, colegii sau familia se intalnesc pentru a bea cafea sau ceai, adesea insotiti si de ceva dulce. Majoritatea suedezilor se bucura de cel putin o fika pe zi.

2. Trebuie sa incerci dulceata de lingonberry

In Suedia, gemul de lingonberry este utilizat pe scara larga pentru a insoti o varietate de feluri de mancare, de la chifte si clatite pana la terci de ovaz si budinca neagra (blodpudding). Insa, gemul de lingonberry este rar folosit pe paine, cum este la noi, in ciuda faptului ca are un gust extrem de dulce.

3. Neintarziat

Suedezii sunt intotdeauna punctuali, indiferent de situatie. Fie ca este vorba de o un interviu, fie ca este vorba de o intalnire intre prieteni sau o iesire in oras, sunt punctuali. Daca intarzie, intalnirile, iesirile vor incepe fara ei.

4. Apa de la robinet este sigura

In Suedia, apa de la robinet este potabila. Este curata si proaspata, astfel incat suedezii pot economisi atat bani cat si resursele mediului incunjurator fara a cumpara apa imbuteliata.

5. Codul vestimentar in business

In general, in viata de zi cu zi suedezii se poarta relaxat, simplu si casual. Acelasi concept a ajuns intr-un mod mai formal si in afaceri. De cele mai multe ori, la intalniri de afaceri se imbraca in blugi si o bluza cu maneca lunga. Doar in cazuri exceptionala vor adopta o tinuta mai formala.

6. Asistenta medicala si educatia nu sunt in totalitate gratuite

Sistemul medical este in mare parte finantatat, insa nu in totalitate. Pentru o vizita de rutina la cabinetul medicului, suma maxima ce trebuie scoasa din buzunar este de 1,100 SEK.

Iar, din punct de vedere al educatiei, universitatile din Suedia isi stabilesc propriile taxe cu o suma intre 80,000 si 140,000 SEK. Universitatile din Suedia sunt gratuite pentru cetatenii UE/ SEE si Elvetia.

Daca am reusit sa te convingem sa-ti programezi o vacanta in Suedia si te intrebi unde ai putea sa-ti parchezi masina cat timp te vei afla in Nord, completeaza formularul nostru de rezervare si ne ocupam noi de masina ta cat timp esti plecat.