1. Norvegienii gatesc foarte bine

Bocuse d’Or este una dintre cele mai prestigioase competitii de gatit de pe planeta. Este un campionat international , care are loc în fiecare an la Lyon, Franta. De cand competitia a fost infiintata in 1987, cinci bucatari norvegieni au castigat, ceea ce inseamna ca numai francezii au avut mai multi castigatori. Neasteptat, nu-i asa?

2. Carnea de porc

Oamenii din Norvegia mananca in medie 5000 de tone de coaste de porc pe parcursul perioadei festive in fiecare an. Acesta este echivalentul a 200000 de porci imensi. Oink!

3. Traditii festive

Pentru ca se apropie perioada sarbatorilor, ne-am gandit ca poate unii dintre voi planuiti o vacanta de iarna in Norvegia. Daca planuiti o astfel de vacanta ar trebui sa stiti ca Norvegia doneaza in fiecare an Marii Britanii un pom de Craciun, ce-si are locul pe Trafalgar Square, Londra. Aceasta traditie dateaza inca din 1947 si reprezinta un semn de recunostinta pentru suportul pe care l-a primit Norvegia din partea Regatului Unit in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Planuiesti sa-ti petreci Craciunul in Norvegia si sa mananci carne de porc cot la cot cu Norvegienii? Unde-ti lasi masina cat timp esti plecat? Ei bine, nu trebuie sa-ti faci probleme. Fa o rezervare in parcare pe termen lung Otopeni, in prealabil, si de restul ne ocupam noi.

4. Un sat numit “Iad”

Norvegia are un sat cu o populatie de 1524 de locuitori, care pot spune sincer ca traiesc în Iad. Sau alte vorbe clasice, cum ar fi “M-am nascut si am crescut in iad” sau “Ma duc in iad” ori “Salutari din iad!”.

5. Soarele de la miezul noptii vara si noptile polare iarna

Stiai ca soarele nu apune niciodata timp de cateva saptamani in timpul verii. In timpul iernii se intampla fix opusul, soarele nu rasare timp de cateva saptamani. Aceste intamplari se numesc: “Soarele de la miezul noptii” (en. “Midnight Sun”) si “Noaptea polara” (en. “Polar Night”) si de regula se petrec in partea de nord a tarii. Adica, timp de cateva saptamani este tot timpul lumina si timp de cateva alte saptamani este tot timpul intunecat.

6. Norvegia are mai mult de 450000 de lacuri

Multe dintre aceste lacuri sunt mici, insa 450000 reprezinta un numar impresionant de lacuri. Divizata la numarul total de populatie norvegiana, exista un lac pentru fiecare a douasprezecea persoana din tara.

7. Exista doua versiuni oficiale de limba norvegiana

Stiai ca exista doua versiuni oficiale separate ale limbii norvegiene? Prima versiune poarta denumirea de “Bokmål”, iar cea de a doua de “Nynorsk”. Iar in ceea ce priveste vorbirea, exista mai multe dialecte in functie de regiune.

Daca te-am convins sa-ti planuiesti o excursie in aceasta vacanta de iarna, nu uita sa-ti faci o rezervare pentru un loc de parcare Otopeni. Masina ta va fi in siguranta, caci parcarea este supravegheata 24/24. Cat despre transportul de la parcare la aeroport, nu trebuie sa-ti faci griji. Parcarea este la 3 minute distanta de aeroport, dar transportul iti va fi asigurat.